• YEAR : 2018
  • LOCATION : Singapore
  • CATEGORY : Residential
  • CREATIVE DIRECTOR : Ming Architect
  • VISUALIZATION :

The brief for this addition and alteration to an existing detached house called for a total transformation of both the external facade design and internal spaces from a dated style popular in the 70’s to a modern contemporary style. The main design element of the existing house – the pointed gable roof so popular in the past few decades – was retained and converted from the old clay tile system to a superior metal roofing system. By submitting under the old guidelines as opposed to the new envelope control, the gable attic ceiling height of 5m could be retained. 

The existing concrete staircase was demolished and a cantilevered steel feature stairs built in its place to connect all stories with views of the landscape garden, as well as the living spaces. The staircase was purposefully designed with open risers and steel cables to create a ‘floating’ effect as light filters down it.

At the same time, new supporting steel structure and the slimmer metal roof allows for higher headroom in the attic storey.  The main feature of the house is the creation of an outdoor garden on the second floor positioned next to the new staircase, which helps to introduce depth on the front facade, as well as draw in light and landscape views into the living spaces on all floors. A 7m high solid teak timber screen acts as a filter to introduce privacy from external views, yet allowing glimpses of the landscaping through it, and natural light to penetrate the house.

The material palette consists of natural grey granite and dark-stained teak cladding for the exterior, contrasted with white-washed oak strip flooring, white Carrara marble and black painted steel on the interior.