• YEAR : 2018
  • LOCATION : Singapore
  • CATEGORY : Residential
  • CREATIVE DIRECTOR : Ming Architect
  • VISUALIZATION :

a view of the lap pool from the open basement through a six metre length acrylic viewing panel is the driving concept behind the new erection of a double storey semi-detached house with an attic and basement in the upscale estate of bukit timah. The addition of a three metre height green landscape wall clearly visible from the basement, together with a custom made wine cellar serves to define the double volume basement as the heart of the house. Large over-sized glass panels invite ample light into the basement storey, redefining the traditional dark, damp, dingy spaces commonly associated with building underground.

Visible from the exterior, a two storey high spiral ribbon staircase acts as an architectural statement connecting the main living spaces on the basement, first and second stories, with a secondary staircase allowing access to the master bedroom suite on the attic storey above. On the main facade, three large perforated aluminium screens with custom laser-cut patterns slide open to reveal the family room and allow access to the carporch canopy roof terrace.